Wie kent hem niet, deze druif die inmiddels de halve wereld heeft veroverd, en vooral in thuisland Frankrijk zulke uitzonderlijk mooie wijnen oplevert? Cabernet sauvignon is geen veeleisend druivenras: met lekker wat zon en niet al te vruchtbare grond is hij al snel tevreden. In de winter kan hij juist weer goed tegen vrieskou en erg vatbaar voor ziektes is hij niet. Kortom, een makkelijk heerschap, deze geslaagde kruising van de rode cabernet franc met de witte sauvignon blanc. We vinden hem niet voor niets in zulke uiteenlopende landen als Chili, Nieuw-Zeeland en de VS.
Bewaarpotentieel
Maar cabernet sauvignon heeft ook een koppige kant. En die zit verborgen in zijn dikke schil. Die schil zorgt voor een wijn met stevige tannines. Is dat erg? Zeker niet, want het geeft een goede wijn de mogelijkheid om rustig op vat en fles te rijpen, en fluweelzacht te worden. Topwijnen uit de Médoc, echte bewaarkampioenen, bestaan niet voor niets hoofdzakelijk uit cabernet sauvignon.
Huwelijk met merlot
Iemand die van soepele wijn houdt, zal een jonge Cabernet Sauvignon waarschijnlijk wat stug vinden. Maar daar weet een goede wijnmaker wel raad mee. Want cabernet sauvignon is allesbehalve eenkennig en laat zich uitstekend mengen met andere druivensoorten. De relatie met merlot is al decennia een goed huwelijk in een fles. Merlot schaaft de botte randjes van Cabernet Sauvignon wat bij, waardoor de kenmerkende aroma’s van donker fruit, tabak en leer alle ruimte krijgen. En op zijn beurt geeft Cabernet Sauvignon extra pit aan het meer bescheiden, kruidige karakter van Merlot.
Cabernet Sauvignon op tafel
Eigenlijk is Cabernet Sauvignon dus best een allemansvriend, afhankelijk van hoe hij is opgevoed, en met wie. De combinatiemogelijkheden met vlees, kaas, groente, pasta zijn eindeloos. Het is maar net waar u van houdt of waar u de wijn voor nodig heeft. Als u ons dát vertelt, geven wij u graag advies. Wij weten heel goed wat voor wijnen wij in de kuip hebben. Ook als er Cabernet Sauvignon in zit!
Franse, op eiken gerijpte dieprode wijn met een kruidige geur en een volle, krachtige smaak. Past uitstekend bij rood vlees, kruidige gerechten of een stukje stevige kaas.
De relatief kleine bodega Chakana heeft met de stap naar biologische en zelfs biodynamische wijnbouw definitief de keuze gemaakt voor terroirgetypeerde wijnen. Een mooi voorbeeld is deze krachtige maar ook verfijnde cabernet sauvignon, gemaakt van langzaam rijpende druiven op hooggelegen wijngaarden.
Soepele en verfijnde, in eikenhout gerijpte Franse rode wijn van de beste cabernetdruiven uit de wijngaard. Ruikt heerlijk naar rijp cassisfruit en verfijnde tonen van eikenhout. De smaak is vol en zacht.
Deze, kleinste, cru bourgeois van de Haut Médoc is dieprood van kleur, krachtig van geur met kruidige houttonen, wat peper en rijp bessig fruit. De smaak is evenwichtig, rond met een volle, rijpe afdronk.
In het glas is deze Medoc diep granaat-paars gekleurd. In de neus opent de Lagrange een beetje gesloten maar als dan de wijn walst in het glas komen langzaam onthullende cederhouten tonen van een sigarenkistje, teer, potloodkrullen, kamferfoelie en geurige aardse tonen met pruimen, kersen plus een vleugje gistextract vrij.
Deze, kleinste, cru bourgeois van de Haut Médoc is dieprood van kleur, krachtig van geur met kruidige houttonen, wat peper en rijp bessig fruit. De smaak is evenwichtig, rond met een volle, rijpe afdronk.
Dieprode wijn uit Zuid-Italië, met het aroma van gestoofd fruit en nieuw eikenhout. Prima wijn om zo te drinken. Maar de volle, zachte smaak combineert ook goed met gekruide schotels, pizza of barbecuegerechten.
Flesinhoud: 1500 ml
Schitterende, eikengerijpte rode wijn met een verleidelijke geur van blauwe en zwarte bes, pruim, ceder en potloodslijpsel. De smaak is vol en romig met mooie fraîcheur en stevige, rijpe tannines.
Geurige rode wijn uit Zuid-Afrika met nuances van zwarte bessen, kruiden en eikenhout. Vol en sappig van smaak. Lekker bij pittige rundvleesgerechten of varkensvlees.
Rameys Annum behoort zonder meer tot de grote Cabernet-klassiekers uit Napa Valley in Californië. De beste voorbeelden evenaren de beroemde linkeroeverwijnen uit Bordeaux, maar dan met het rijpe fruit zo typisch voor het zonnige Californische klimaat.
‘Professor Chardonnay’ David Ramey weet ook met bordeauxdruiven wel raad. Niet verrassend als je bedenkt dat David de fijne kneepjes van het vak leerde bij Château Pétrus in Pomerol, waar voormalig wijnmaker Jean-Claude Berrouet zijn mentor was.
Zuid-Franse, op eiken gerijpte dieprode wijn van cabernet en syrah. Fijne kruidige geur en volle, krachtige smaak. Past uitstekend bij rood vlees, kruidige gerechten of een stukje stevige kaas.
Luxe Zuid-Franse Cabernet. Volrode kleur en krachtig, intens van geur met eikenhout, koffietonen, rijpe bramen en bessen. De volle smaakstructuur eindigt aromatisch met milde, rijpe tannine in de afdronk. Fraaie wijn bij vele kruidige gerechten van de grill of stoofschotels.
Franse rode wijn met de intense geur van eikenhout en rijp rood bessig fruit. De smaak is evenwichtig en aromatisch. Heerlijk bij rundvlees, wild of gerechten uit de oven.
Dieprode wijn uit Zuid-Italië, met het aroma van gestoofd fruit en nieuw eikenhout. Prima wijn om zo te drinken. Maar de volle, zachte smaak combineert ook goed met gekruide schotels, pizza of barbecuegerechten.