‘De zwarte van Avola’ is het meest populaire blauwe druivenras van Sicilië. De naam verwijst naar het stadje Avola, op Google Maps te vinden in de zuidoostpunt van het eiland, in de buurt van Siracuse. Nero d’avola is een veelzijdige druif, die tot zijn recht komt in zowel soepele drinkwijnen als volle wijnen met meer complexiteit. Ook is hij een uitstekende basis voor een stevige rosé.
Nero d’avola is een uitbundige Siciliaan met een breed smakenpalet. Een zonaanbidder, wat niet verbazingwekkend is voor een druif die zich thuis voelt in het uiterste zuiden van Italië. Hij staat graag met zijn voeten in kalkrijke grond, en als de bodem hem optimaal bevalt, beloont hij dat met een mooie balans tussen suikers en zuren.
Met nero d’avola worden prachtige blends gemaakt, maar hij doet het solo in de fles ook geweldig, als de zuren in de wijn mooi in balans zijn. Een knappe 100% nero d’avola is een absolute topwijn voor een aantrekkelijke prijs. Verder zijn er genoeg druiven die het prima kunnen vinden met nero d’avola. Denk hierbij aan inheemse soorten als frappato of nerello mascalese, en aan internationale grootheden als syrah, merlot en cabernet sauvignon, die ook op Sicilië zijn aangeplant.
Niets weerhoudt u ervan om nero d’avola te drinken zonder hapje erbij. Maar we hebben wel een paar suggesties: een jonge nero d’avola is heerlijk bij een Italiaanse pastamaaltijd of wit vlees. De oudere wijnen houden zich moeiteloos staande bij gegrild of geroosterd vlees. In het assortiment van BeauVin vindt u beide soorten en we helpen u graag een goede keuze te maken.
Heerlijk pittige, Siciliaanse rode wijn. Ideaal bijgestoofde en gegrilde vleesgerechten.
Heerlijk pittige, Siciliaanse rode wijn. Volle, rode kleur met licht paarse tonen en fruitig van geur met nuances van aardbei en kruiden. De smaak is vol, rond en sappig van inzet en eindigt aromatisch met wat frisse zuren en lichte toets van eikenhout.
Helderrode Siciliaanse wijn van biologisch verbouwde nero d'avoladruiven. Het aroma is fruitig en licht gekruid, de smaak soepel, fris en pittig. Prima wijn bij milde pizza en pasta.