Assortiment
Ingrediënten voor 4 personen:
voor de rauwe tomatensaus:
voor de vulling:
Bereiding:
Maak het pizzadeeg zoals beschreven op de pagina hiervoor. Pureer voor de saus in de keukenmachine de ingrediënten tot een fijne pureesaus en laat deze minstens een half uur staan vóór gebruik, zodat de smaken goed kunnen intrekken. Passeer hem vervolgens door een zeef. Rooster eerst de courgette op een ingevette grillplaat, zout ze licht en zet opzij. Smeer de aubergineplakken in met ruim olijfolie en grill ze langzaam gaar en bruin. Bak vervolgens de paprikarepen op de schilkant totdat ze zwarte blaasjes krijgen. Draai ze dan om, doe het vuur uit en dek de plaat af met een deksel of folie. Laat ze nagaren tot ze zacht zijn. Zout ze licht en druppel er wat crema di balsamico over. Vorm 4 pizzabodems, verdeel er ca. 1,5 eetlepel tomatensaus over en scheur er ieder een halve bol mozzarella over. Vervolgens de Parmezaanse kaas en drapeer er dan de geroosterde groenten over en wat oregano of basilicum (niet beide!). Verdeel de olijven erover, bedruppel het geheel met olijfolie en bak ze in een voorverwarmde oven van 250 ºC ca. 8 minuten tot ze gaar zijn. Het bakken gaat nog beter op een pizzasteen die in de kookwinkel te koop is. Lekker met gemalen peperoncini of pikante olie.
Wijnsuggestie:
Hoewel de meeste Italianen bier drinken bij de pizza, verwennen wij deze lievelingspizza van mij (de ‘pizza van de groentekweker’) meestal met een volle primitivo. Uit Apulië natuurlijk. Die van Due Palme, de Don Cosimo heeft mijn absolute voorkeur. Vol, kruidig, zacht en geurig. En zeer betaalbaar. Wat wil een mens nog meer.
Bronvermelding: Italiaans kookboek Vegetarisch en vis op z'n ItaliaansEen volle, rode wijn uit het Zuid-Italiaanse Apulië, met frisse kruidigheid en de geur van rijp fruit. De smaak is zacht en vol. Lekker bij kruidige gerechten of pittige kaas.
Voordelen eigen account